Jak si správně vybrat turistický vařič?

12.08.2024

image

Pokud jste nováček v oblasti turistického, respektive outdoorového vaření, může být snadné se ztratit v této problematice výběru vybavení. V tomto článku zdaleka nepopíšeme vše detailně, ale uvedeme základní rozdělení a nějaké nejdůležitější informace pro základní orientaci a správný výběr turistického vařiče.

Druhy turistických / outdoorových vařičů

Existují různé druhy turistických vařičů z hlediska konstrukce ale především dle typu použitého paliva jako jsou vařiče plynové, benzínové, lihové nebo na tuhá paliva což jsou různé vařiče, kam se dá vložit tuhý líh nebo např. dřevo atd.

Různé druhy turistických/ outdoorových vařičů mají různé výhody i nevýhody takže se na ně trochu podíváme.

Dřívkové vařiče

máte výhodu v prostředí suchého lesa, kde nepotřebujete nést sebou palivo, jelikož si dřevo nasbíráte v lese. Velikost, váha i cena vařičů se různí a jsou doménou především lidí věnujících se bushcraftu, otázkou ale je proč už rovnou např. nerozdělat oheň v ohništi. Běžní turisté a cestovatelé je prakticky nepoužívají.

Vařiče na tuhý líh

Mají velice jednoduchou konstrukci, mají velice nízkou cenu, ale dá se říci, že jsou spíše na drobné vaření, jako je uvaření vody na čaj. Vaření je pomalejší atd. tyto vařiče jsou opět spíše záležitostí bushcraftu či určité zálohy než pro běžnou turistiku a cestování.

Vařiče na tekutý líh

jsou velice lehké a skladné takže jsou v posledních letech volbou zkušených cestovatelů např. pří dálkových trasách typu pacifická hřebenovka atd. Vařiče ale vyžadují určitou znalost a velkou opatrnost při používání jelikož tekutý líh se snadno rozlije, vznítí atd. začátečníkům, proto tyto vařiče nelze úplně doporučit. Vaření také není nejrychlejší a je spíše na ohřev vody než na plnohodnotné vaření.

Benzínové vařiče

jsou mnohaletou klasikou a mají ve světě turistiky a horolezectví své místo. Jsou vhodné do odlehlého prostředí, kde je problematické koupit plynové kartuše (ty nelze přepravovat sebou letadlem), nebo kde není dřevo nebo jsou tam velice nízké teploty, jako jsou zimní hory oblasti za polárním kruhem atd. Výhoda těchto vařičů je, že palivo nezmrzne a vařiče fungují i při teplotách20° pod nulou, palivo se dá koupit prakticky všude ale nevýhodou je zase vyšší hmotnost, složitější zacházení, riziko rozlití paliva, problém s tryskami (různé druhy trysek pro různá paliva) atd. Nevýhody je velká váha a cena, neskladnost a zkušenosti s používáním.

Plynové vařiče

V tomto článku se budeme primárně věnovat plynovým turistickým vařičům, jelikož tyto vařiče jsou absolutně nerozšířenější a nejběžnější v našem prostředí a dají se použít jako nouzový vařič doma, při jednodenních výletech ale i několika týdenních přechodech hor doma i v cizině. Jako příklady ukážeme fotografie produktů českého výrobce MEVA.

Dva klíčové prvky, které potřebujete pro přípravu jídla nebo vaření vody v přírodě, jsou plynová kartuše a plynový vařič/nádobu ve které jídlo či vodu připravíte a uvaříte. Pojďme se podívat na rozdíly mezi nimi a jak spolu fungují.

Plynový vařič je zařízení, které se připojuje k plynové kartuši pomocí standardizovaného závitu a umožňuje kontrolované spalování plynu k ohřevu vody nebo vaření jídla. Vařiče mohou mít různé konstrukce a funkce, v závislosti na jejich určení.

Meva Spider PRO - výkonný turistický varič s výbornou stabilitou »  Prakticky.sk

Hlavní vlastnosti plynových turistických vařičů

Konstrukce a velikost: Vyrábějí se desítky druhů vařičů od těch ultralevých a malých, které se šroubují přímo na závit kartuše, přes vařiče které se na kartuši upevňují přes spojovací hadičku až po větší vařiče co mají i více hořáků a plotýnek vhodné pro skupiny lidí. V případě malých klasických vařičů je určitě dobré si vybrat vařič lehký a dobře složitelný aby byl nejen lehký ale zabíral v batohu i málo místa.

Výkon: Vyšší výkon znamená rychlejší vaření, ale také vyšší spotřebu plynu. Liší se také konstrukce hořáků, kdy některé mají koncentrovanější plamen a jiné více rozložený do plochy. Hořáky jsou také někdy různě zapouštěny nebo chráněny konstrukcí hořáků aby byly více odolné proti negativnímu působení větru.

Stabilita: Stabilita je u malých vařičů určována tím, jak stabilně postavíte samotnou plynovou kartuši, u jiných vařičů to záleží na jejich konstrukci nožiček. Dobře ustavit vařič může být na nerovném povrchu problém, kdy špatným postavením riskujete převrácení vařiče vlivem větru nebo tím že na něho položíte nádobu s vodou či jídlem. Stabilitě věnujte obzvláště velkou péči aby nedošlo k nějakému opaření nebo minimálně k tomu že si vylijete drahocennou vodu nebo znehodnotíte Vaše jídlo a poškodíte okolní věci.

Dodatečné funkce: Některé vařiče mají předehřev plynu, Piezoelektrické zapalování nebo jsou svou konstrukcí spíše rychlovarné konvice, jelikož se jedná o vařič s nádobou dohromady. Tyto vařiče mají na nádobě integrované tepelný výměník, který zvyšují účinnost vaření (např. MEVA TRIPPER) atd.

Výhody:

  • Rychlé a efektivní vaření.
  • Snadná regulace plamene.
  • Kompatibilní s různými nádobami a ešusy.

Nevýhody:

  • Závislost na dostupnosti plynových kartuší a problémy s nimi spojenými ohledně nízké teploty, odhadu plnosti kartuší a nemožnosti přepravy v letadle atd.

Plynová turistická kartuše

je nádoba naplněná stlačeným plynem, který slouží jako palivo pro plynový vařič. Kartuše jsou obvykle naplněny směsí propanu a butanu v různých poměrech a příměsích dalších plynů, což zajišťuje efektivní a čisté spalování. Existují různé typy plynových kartuší, ale nejčastěji se nyní u vařičů setkáte se šroubovacími kartušemi se závitem 7/16, které jsou univerzální a kompatibilní s většinou moderních vařičů. Výjimka jsou asi jen kartuše výrobce Campingaz, které fungují jen s vařiči téže značky, takže pozor na to!

Propichovací plynové kartuše jsou dnes již prakticky minoritou starší generace turistů a praktiky nejsou používané pro jejich nepraktičnost. Vařičem napíchnutou kartuši už nemůžete od vařiče oddělit dříve, než dojde k úplnému vyčerpání kartuše což u šroubovacích kartuší není problém a vařič jde z kartuše sundat kdykoliv a opakovaně. S napichovacími kartušemi a k nim určenými vařiči se nicméně můžete stále setkat, ale zde je nebudeme dále popisovat.

Existují také plynové kartuše s ventilem 227g ale ty už mají zcela jiný tvar a používají se pro různé ruční hořáky nebo pro menší campingové vařiče, které jsou vhodné na klasické campování nebo rybaření kam dojede autem. Viz vařič Meva Thunder ukázaný na konci tohoto článku.

Hlavní vlastnosti plynových turistických kartuší:

Velikost a kapacita: Běžně dostupné velikosti jsou 100g, 230g a 450g. Menší kartuše jsou lehčí a skladnější pro krátké výlety, větší kartuše zase vydrží déle, takže jsou vhodné pro dlouhé výpravy + mají nejlepší poměr ceny za množství plynu.

Typ připojení: Nejrozšířenější jsou šroubovací kartuše, ale existují také propichovací (téměř vymizelé)

Palivo: plynová směs propanu, butanu a dalších případných derivátů jako je Isobutan v různých poměrech.

Výhody:

  • Dobrý poměr cena/výkon
  • Bezpečnost při používání a skladování
  • Čisté spalování bez zbytků
  • Rychlá a snadná výměna

Nevýhody:

  • Omezená kapacita paliva
  • Někde se nedají kartuše koupit
  • Hůře se odhaduje zbývající palivo
  • U menších kartuší je horší poměr ceny a množství paliva

POZOR! U plynových kartuší je potřeba si dát pozor na teplotní určení. Poměr směsi plynů určuje, jak plyn dobře hoří při nižších teplotách a levnější plynové kartuše s běžnou směsí sice budou perfektně fungovat přes léto, ale v zimě nastane problém, že nebudou chtít hořet. Někteří výrobci kartuše pro zimní použití přímo označují ale např. u výrobce MEVA tomu tak není a dokonce se plynová směs liší i mezi jednotlivými velikostmi kartuší. Nejlepší pro zimní použití je MEVA 100g kde je největší podíl Propanu a Isobutanu, u kartuše 230g a 450g je tento podíl menší a jsou vhodnější spíše na vaření v období jaro až podzim nebo za teplejších podmínek v zimě.

Čím více je ve směsi propanu/isobutanu na úkor normálního butanu tím lépe pro zimní použití jelikož propan má nižší bod varu než butan a zajišťuje tak lepší odpařování a tím tlak a hoření za nízkých teplot. Někteří výrobci udávají teploty -22°C a kromě směsi plynu jsou i kartuše dále vybaveny i vnitřní vložkou ze savého papíru pro lepší parametry v zimě což ale také znamená vysokou cenu. Dá se ovšem říci že i při použití zimních směsí je limit slušné použitelnosti plynových kartuší cca – 15°C a to ještě za předpokladu že budete kartuše chránit před mrazem tím že je máte v teple u sebe pod bundou, ve spacáku, nestavět je při vaření do sněhu ale na podložku atd.. Pokud se budete pohybovat v podobných pod -20°C doporučujeme si vzít benzínový vařič. Nicméně hodně horolezců lezoucích nejen v Alpách ale i Himálaji vaří na plynu jelikož nadmořská výška až takový problém pro plynové vařiče není a je to je čisté vaření kdy se netvoří saze a nehrozí nehoda s rozlitým benzínem.

Jak spolu kartuše a vařič fungují?

Jak jsme již uvedli tak plynový vařič se našroubuje na plynovou kartuši, což umožní přívod plynu k hořáku vařiče, který se dá standardně ovládat otočným uzávěrem a tím regulovat intenzitu plamene. Vždy vařič důkladně na kartuši plně našroubujte, jinak plyn nemusí těsnit a bude unikat kolem závitu nebo nedojde k otevření ventilku kartuše a plyn nebude proudit = vařič nebude fungovat. Pozor si také dejte na to, ať vařič nenašroubujete na kartuši tzv. přes závit! Závity jsou jemné a malé, jejich poškození by vám mohlo znepříjemnit výlet a třeba i znemožnit další použití.

Při používání vařiče a kartuše je důležité dbát na určité zásady včetně bezpečného zacházení, aby nedošlo např. k popálení při zapálení hořáku, popálení o horké kovové části hořáku nebo nádobí, opaření rozlitou vodou, vyšlehnutí unikajícího plynu ze spoje mezi hořákem a kartuší.

  • Používejte vařič na stabilní a rovné ploše
  • Dávejte pozor při zapalování vařiče
  • Nechte horké části po vaření vychladnout
  • Pravidelně kontrolujte připojení mezi vařičem a kartuší, aby nedocházelo k úniku plynu

Ukázka typů vařičů od výrobce MEVA

MEVA TRIPPER

  • Popis: Nová generace kombinující vařič a nádobu s výměníkem v jednom. Kompaktní a skladné provedení. Nádoba o objemu 1,1 litru, neoprénovým pouzdrem a tepelným výměníkem pro vysokou efektivitu předání tepla. Ideální pro ohřev vody na čaj, kávu nebo zalití dehydrovaných jídel, které jsou při turistice čím dál více oblíbené.
  • Výhody: Nízká spotřeba plynu, rychlý ohřev, možnost uložení kartuše 230g do nádoby, piezoelektrické zapalování a velice nízká cena v porovnání s konkurencí jak oje JETBOIL nebo MSR.

MEVA HIKER

  • Popis: Nejlehčí vařič z nabídky výrobce, hmotnost pouze 70 gramů, klasická konstrukce s širokým plamenem a sklápěcími nožičkami hořáku což zajišťuje velikou skladnost. Tento vařič představuje ideální vařič pro prvotní nákup, jeho nákupem se nedá prakticky nic zkazit.
  • Výhody: Nízká váha, vysoký výkon, široký plamen, nízká cena

MEVA SPARK

  • Popis: Lehký vařič s nízkou hmotností a vysokou skladností dodáván v tvrdém pouzdře pro výbornou ochranu vařiče. Má užší plamen vysokého výkonu a velice široké nožičky takže je vhodný i pro větší nádoby. Díky koncentrovanějšímu plameni bude vhodnější pro ohřev vody než pro ohřev jídel = riziko připalování ve středu nádoby.
  • Výhody: Nízká hmotnost, příznivá cena, široké nožičky, tvrdé přepravní pouzdro.

MEVA SPIDER PRO PIEZO

  • Popis: Vysoce výkonný samostatně stojící vařič s předehřevem přiváděného plynu je vhodný pro chladnější podmínky a vyšší nadmořskou výšku respektive vysokohorskou turistiku.
  • Výhody: Předehřev plynu, vysoký výkon, nízká cena v porovnání s konkurencí, piezo zapalování.

MEVA THUNDER

  • Popis: Toto je již zástupce menších campingových vařičů vhodných pro výlety autem do campu, rybaření atd. Jedná se o odolný vařič s nerezovou zavětrovací deskou, dodávaný v plastovém kufříku a fungující na ventilové plynové kartuše 227g.
  • Výhody: Dlouhá životnost, snadná údržba, bezpečnostní pojistky, vhodný pro kempování a rybaření.

 

TIPY a TRIKY

1. Pokud nebudete vařit v podmínkách, kdy teploty klesají pod 0°C tak zbytečně nepoužívejte kartuše se zimní směsí plynu která je dražší a v teplých podmínkách Vám nepřidává žádné výhody.

2. Vyzkoušejte si ovládání svého vybavení i např. v silnějších rukavicích a za zhoršených podmínek jako je zima nebo vítr abyste věděli, jak toto vybavení funguje, měli jste nacvičené postupy a situace Vás poté nepříjemně nepřekvapila.

3. Dopředu přemýšlejte, kam jedete, jaké tam budou podmínky atd. Když si skupina turistů vezme za polární kruh nebo do ciziny kde nebude moci koupit plynové kartuše (letadlem si je nemůžete vzít) pouze plynové vařiče může to plně ohrozit Vaší výpravu.

4. Mimo civilizaci sebou mějte náhradí díly ve formě těsnění vařiče nebo např. záložní vařič a palivo. Je to Váha navíc, ale když nemáte možnost doplnění zásob nebo opravy tak nefunkční vařič může znamenat konec vaší výpravy.

5. Před cestou si ověřte, že Váš vařič funguje např. s nově zakoupenou plynovou kartuší. Mohlo by se stát, že zakoupená kartuše nebude zrovna s Vaším vařičem fungovat a vy to zjistíte až pozdě když potřebujete vařit daleko od civilizace bez možnosti výměny atd.

6. Pokud máte piezoelektrické zapalování vařiče tak na něj nespoléhejte, jako zálohu mějte vždy ideálně křesadlo (odolné vlhku atd.), kterým vařič zapálíte i když se zapalování rozbije. Případně použijte sirky nebo zapalovač ale zde dejte pozor na vlhkost.

7. Už i malý vítr značně snižuje efektivitu vaření = zvyšuje spotřebu plynu. Velký vítr dokáže plamen i zhasnout! Tento efekt je vidět obzvláště u klasických vařičů ale vliv má i na rychlovarné vařiče typu MEVA TRIPPER atd., které mají výměník tepla a hořák mají lépe chráněny před větrem. Vždy vařte pokud možno v nějakém přístřešku chráněni před větrem nebo si vytvořte improvizované závětří nebo použijte kupované závětří.

8. Pozor na horké části hořáků…. i po vaření budou ještě chvíli velice horké a můžete se o ně popálit a nebo si např. propálit drahé vybavení jako je GORA-TEX bunda atd. což by byla škoda. Vždy myslete na vychladnutí a až poté vše pečlivě sbalte.

9. Pozor na rozlití tekutého paliva pokud máte např. benzinový vařič a na tvorbu hořlavých par! Hrozí zde riziko nechtěného zapálení

Zpět na výpis novinek