Elektrické topení 2. – Druhy elektrického topení

31.05.2024

image

V tomto článku popíšeme základní dělení elektrického vytápění, se kterým se můžete setkat, uvedeme jeho příklady a výhody či nevýhody. Jako příklady budeme nejvíce používat produkty od předního českého výrobce FENIX, který je zároveň Evropským lídrem ve výrobě i vývoji elektrických topných systémů a jehož jsme autorizovaným partnerem. Článek není kompletním výčtem všem možných druhů variant provedení topidel a přesným popisem jejich vlastností a konstrukce ale má Vám poskytnout přehled o nejčastějších variantách a jejich vlastnostech.

Druhy elektrického topení

Dělení elektrického topení může být provedeno podle více kritérií např. podle toho, zda je topení akumulační nebo přímotopné, zda jsou konvekční nebo infračervené atd. My zde uvedeme praktické dělení, tak jak se topení v poslední době nejvíce prodává a je obecně nejznámější.

Základem všech systémů elektrického topení je to, že přímo přeměňují dodanou elektrickou energii na teplo s maximální účinností takřka 100%, takže nemusíme řešit pojmy jako příkon nebo výkon (např. 2000 Wattů) jelikož to je v tomto případě téměř totožné.

Elektrické konvektory tzv. přímotopy

Název konvektor pochází od slova konvekce = proudění což znamená, že toto topení předává teplo do prostoru místnosti ohřevem teplého vzduchu a jeho prouděním. Konvektory jsou zcela nejznámějšími zastánci elektrického topení, jelikož se vyrábějí desítky let a topí jimi desetitisíce domácností od malých bytů po rodinné domy.

Nejvíce jsou zastoupeny lehké klasické přímotopné konvektory, které se skládají z plechového krytu, topné spirály určitého výkonu (500, 750, 1000, 1500, 2000 nebo i 2500W) a ovládací elektroniky. Tyto přímotopy mohou být určeny pro trvalý provoz a většinou jsou montovány na stěnu a připojovány do el. instalační krabičky ve zdi tzv. napevno. Tento typ konvektorů nemá žádný větráček, takže je zde minimální šance poškození a jsou zcela bezhlučné.

Případně se může jednat i o přenosné přímotopy, které mají nožičky, rukojeť a lze je zapojit do el. zásuvky.  Přenosné varianty mohou být dělaný pro trvalý provoz anebo, také pouze jako přídavné topení kde je uvnitř konvektoru větráček a lze měnit výkon přímotopu. Variant provedení je dle jednotlivých výrobců mnoho.

Zvláštní novou kategorií konvektorů jsou tzv. Sálavé přímotopy, které pro ohřev nepoužívají topnou spirálu, ale mají v sobě vysokoteplotní deskový infrapanel (technologii infrapanelu popíšeme dále v článku) což z těchto přímotopů vytváří hybridy, které v sobě kombinují výhody dvou topných systémů. Ve zkratce řečeno tyto přímotopy předávají ze své čelní strany cca 50% topného výkonu ve formě příjemného infračerveného záření do prostoru před přímotopem a 50% výkonu klasickou konvekcí ve formě ohřátého horkého vzduchu. Tato kombinace zajišťuje rychlý náběh topení jako u klasického přímotopu a zároveň příjemné sálavé teplo jako od infrapanelu.

Všechny popsané varianty konvektorů mají ale jedno společnou vlastnost a tou je přímotopné chování kdy mají rychlí náběh topení, ale zároveň rychle stydnou což je jejich výhoda i nevýhoda zároveň a záleží na tom co je pro konkrétní byt či dům vhodnější použít. Tyto přímotopy jsou velice lehké, levné, nezabírají prakticky žádné místo a neobsahují v sobě žádnou akumulační hmotu.

Toto nás přivádí k akumulačním elektrickým kamnům tzv. „akumulačkám“, které na rozdíl od lehkých přímotopů v sobě obsahují desítky kilogramů (staré akumulačky až stovky kilogramů akumulační hmoty), která je schopna absorbovat teplo, které poté pomalu vydává, což znamená, že stydnou postupně a dlouho ale také se dlouho nahřívají. Nové akumulačky mají výkony i nízké ale starší kamna mají třeba i 3x větší výkon (např. 6000 W) než klasické přímotopy. Tyto nová kamna se většinou umísťují rovněž na zeď ale zabírají více místa a některé se usazují i na zem kvůli designu nebo i kvůli vyšší hmotnosti, zabírají tak prostor a pro jejich napájení musí být při vyšších výkonech dostatečně dimenzován el. rozvod domu a jističe. Použití akumulačních přímotopů má v některých případech svůj význam, ale obecně vede používání klasických lehkých přímotopů.

Elektrické topné kabely, rohože nebo fólie

Pro vytápění bytů či domů se používají rovněž elektrické topné kabely, které se tahají volně ve smyčkách jako např. potrubí vodního podlahového topení. Topné kabely se dají dále rozdělit na kabely určené pro přímotopné vytápění, polo-akumulační a akumulační vytápění. Kabely se podle určení liší tím, z jakých materiálů jsou vyrobeny a liší se jejich výkon na 1 metr délky. Dá se říci, že se dnes od akumulačních systémů upouští a většina kabelů se instaluje ve verzi přímotopné nebo polo-akumulační. Každý ze systémů má své výhody i nevýhody a záleží na podmínkách každého konkrétního objektu, kde má být toto topení instalováno. Hlavní podmínky např. jsou energetická náročnost/zateplení domu, tepelné mosty, stavební možnosti výšky podlahy, velikost oken a světová orientace atd. Nejrozšířenější je ale varianta přímotopná.

V poslední době se ale nejvíce používají tzv. elektrické topné rohože což už je předem připravený a natažený topný kabel upevněný na podkladové textilii. Tyto topné rohože už se vyrábějí především jako přímotopné systémy jelikož se pokládají do lepidla prakticky přímo pod podlahovou krytinu jako je dlažba. K dostání je více variant rohoží a liší se především výkonem na 1m2 (např. 80, 100 nebo 160W/m2). O tom jaký výkon zvolit rozhoduje více faktorů ale především to je tepelná ztráta dané místnosti a případně jaký druh místnosti jde a jaký je tam požadavek na rychlost náběhu topení např. koupelna je často místo kde se použije maximální výkon 160W na m2.

Pro správné fungován systému výrobce dodává i potřebné příslušenství jako jsou izolační desky (např. F-BOARD), které se vkládají pod topnou rohož v případě rekonstrukce tak aby teplo neunikalo do nezateplené podlahy a systém fungoval skutečně jako přímotopný se všemi výhodami, které toto řešení poskytuje.

Další možností jsou elektrické topné fólie, které jsou alternativou rohoží, ale mají ještě nižší instalační profil a používají se pro suché instalace kde je použita plovoucí podlaha nebo i jiné druhy povrchů než je dlažba jako je koberec atd. Výrobce opět dodává příslušenství (izolační desky, ochranná PE folie, roznášecí desky atd.) pomocí, které se dosáhne správného složení skladby dané podlahy.

 

Existují i topné folie určené pro montáž do stropů kde se poté jedná o stropní vytápění to je ale minoritní záležitost a většina instalací se provádí do podlahy už jen pro obecnou známost a efekt příjemné teplé podlahy, která zajišťuje velice příjemný komfort na nohy.

 

Infrapanely

Existuje velká škála druhů infrapanelů lišících se konstrukcí, výkonem, rozměry, určení na stěnu nebo na strop, druhem řízení s termostatem nebo provozní teplotou atd.. Níže provedeme základní rozdělení tak jak je nyní nejvíce běžné.

Nízko teplotní infrapanely

Jsou určeny k vytápění obytných a administrativních prostor. Maximální povrchová teplota je 110°C a doporučená montážní výška je 2,5 – 3 m. Konstrukce infrapanelu je navržena tak, aby měl rovnou vyzařovací plochu, která zajistí sálání do prostoru v rozmezí úhlu cca 120°.

Lakované – Infrapanely mají plechovou konstrukci a jejich čelní strany jsou nastříkány nějakým druhem barvy (hladký povrch, hrubý povrch, různé barevné provedení atd.). V případě výrobce FENIX se jedná např. o nejprodávanější řadu panelů Ecosun U+ nebo K+, které mají strukturovaný nástřik ve fromě jemného pískování a jsou standardně dodávány ve sněhově bílé barvě, ale lze objednat i jiné barevné varianty dle vzorníku RAL. Jedná se obecně o velice kvalitní panely s výborným poměrem cena / výkon pro vytápění domovních ale např. kancelářských prostor.

TIP od nás: malým infrapanelem 100 K+ o výkonu pouhých 100W si můžete vybavit Váš stůl, kde sedíte a podstatně tak levně na pořízení i provoz zvýšit tepelnou pohodu při práci v místech kde je obecně chladněji, problematické vytápění, vy osobně jste více zimomřivý atd.

Skleněné / obrazové – panely mají plechovou konstrukci, ale jejich čelní topnou stranu tvoří různě silná skleněná deska dle typu použití. Pro montáž na strop bude skleněná deska slabší kvůli snížení hmotnosti a model určený např. pouze na stěnu bude mít skleněnou desku silnější. Panely jsou vyráběny v různých barevných provedení skla a také ve formě obrazů. Obrazy mohou být dle standardního vzorníku výrobce nebo je možné si nechat udělat infraobraz i na zakázku např. podle vlastní fotografie např. vlastní fotka panorama hor, rodinná fotografie atd. Tento druh panelů se vyznačuje krásným designem vhodným do moderních interiérů nebo např. koupelen ale panely mají vyšší cenu a jsou náchylnější k případnému mechanickému poškození.

Kamenné / keramické - panely mají plechovou konstrukci, ale jejich čelní topnou stranu tvoří různě silná kamenná nebo nověji většinou keramická deska. Panely jsou vyráběny v různých dekorech a hodí se do koupelen nebo různých moderních nebo jinak stylově laděný interiérů, obdobně jako skleněné panely mají vyšší cenu a jsou náchylnější k případnému mechanickému poškození.

Infrapanely se vyrábějí v různých velikostech (čtvercové, obdélníkové…), výkonových variantách (100W, 270W nebo 850W atd.), určené pro montáž na stěnu nebo n strop, případně univerzální panely umožňující obojí nebo se u panelů může lišit stupeň takzvaného krytí proti průniku prachu a vody atd.. Dále se liší to, zda se jedná pouze topné těleso a neobsahuje v sobě kromě tepelné pojistky proti přehřátí žádnou elektroniku a je tak minimální šance na budoucí poškození panelu provozem. Tyto druhy nízkoteplotních infrapanelů od ověřených výrobců se tak vyznačují ve většině případů velice dlouhou životností v horizontu desítek let.

Prodávají se i infrapanely s integrovanými termostaty respektive dálkově ovladatelnými wi-fi termostaty a teplotními snímači ale poté se jedná o dražší panely s vyšším rizikem budoucího poškození a náročnější možností opravy. Případně může být oprava i nemožná a musí se pořídit zcela nový panel.

Vysokoteplotní infrapanely

Jsou určeny k vytápění průmyslových prostor nebo prostor kde může být obecně chladnější vzduch a je tak potřeba intenzivnější zdroj tepla než nízkoteplotní infrapanel. Běžným místem použití jsou terasy, pergoly, zimní zahrady atd. Maximální povrchová teplota se liší dle technického provedení infrapanelů.

Nesvítivé infrapanely - mají teplotu topných lamel cca 350°C a horká topná lamela tvořená většinou kovem tak nevydává žádné světlo. Z nabídky výrobce FENIX se jedná především o panely řady Ecosun TH, S, nebo S+. Výhodou těchto panelů je, že poskytují intenzivnější teplo než nízkoteplotní panely během několika minut po zapnutí. Panely také mají rovněž jinou konstrukci než plošné nízkoteplotní panely a lze je tak instalovat i zcela jiným způsobem a do míst kam běžný plošný panel umístit nejde. Tyto panely také mají většinou jiné rozměry a barevné provedení. 

Svítivé infrapanely - tzv. halogenové infrazářiče mají, jako zdroj tepla vysokoteplotní halogenovou výbojku, která dosahuje vysoké teploty tisíc °C což znamená, že vyzařuje kromě intenzivního sálavého tepla i světlo. Výhodou těchto panelů je, že poskytují ještě intenzivnější teplo něž nesvítivé vysokoteplotní panely a teplo poskytují v řádu několika vteřin, ale vydávají zároveň světlo což nemusí být vždy vhodné a také samotná intenzita sálavého tepla je tak vysoká že jsou vhodné spíše pouze pro venkovní použití na terasy atd. nejsou vhodné pro trvalé domácí vytápění.

Tyto infrapanely mají také většinou díky výbojkám velikostně jinou konstrukci než nesvítící vysokoteplotní infrapanely, a mohou tak být použity tam kde jsou jiné panely nevhodné a naopak.

Existují varianty těchto infrapanelů která mají kryt z tmavého skal, které odstiňuje většinu vydávaného světla.

 

Rady na závěr

1. Nepodceňujte správný výkon přímotopu. Ekonomika provozu nezáleží na výkonu ale na nastavení na jakou teplotu má přímotop topit a v jakou dobu. Čím lepší nastavení tím více můžete ušetřit ale pokud dáte do místnosti s tepelnou ztrátou 1500W přímotop o výkonu 500W tak při chladnějším počasí tento přímotop místnost nikdy nedokáže vytopit i když bude topit neustále. Spotřebu el. energie budete mít tak jako tak a ještě budete v zimě. Více o správném návrhu topného výkonu si můžete přečíst v našem dalším článku.

2. Pokud máte sálavý přímotop nebo si ho chce pořídit tak ho musíte umístit tak aby jeho čelní plocha směřovala do volného prostoru. Pokud by byl schován např. za pohovkou atd. bude zde zcela nevyužito efektu sálavého tepla a pořízení tohoto konvektoru jsou poté vyhozené peníze.

3. Termostaty pro elektrické topení umí většinou spínat proud 16 Ampér, tedy cca 3600 W ale doporučujeme, pokud to je možné připojit na termostat vždy tak maximálně cca 3000 W aby termostat nebyl výkonově (tepelné) úplně namáhán.

4. Doporučujeme v případě nákupu infrapanelů nákup jednoduchých variant panelů které v sobě nemají integrované termostaty atd. Tyto jednoduché panely budou mít daleko lepší šanci dlouhodobého bezporuchového provozu než složité vybavené infrapanely. Podle nás je lepší ovládat infrapanely externím termostatem který v případě poruchy vyměníte za jiný ale samotný infrapanelů může sloužit dál.

Zpět na výpis novinek