Elektrické topení 1. – Rozdíl tepelné pohody mezi různými druhy vytápění

22.02.2024

image

V tomto článku popíšeme základní dělení vytápění z koncepčního hlediska, se kterým se můžete setkat, uvedeme příklady topných systémů a případné výhody či nevýhody. Jako příklady budeme nejvíce používat produkty od předního českého výrobce FENIX, který je zároveň Evropským lídrem ve výrobě i vývoji elektrických topných systémů a jehož jsme autorizovaným partnerem.

Druhy topbých systémů obecně

Dělení topení může být provedeno podle více kritérií např. podle toho, zda je akumulační nebo přímotopné, zda je nástěnné nebo podlahové, konvekční nebo infračervené atd. My zde uvedeme pro názornost několik obrázků, aby bylo jasné fungování jednotlivých systémů.

Popsané příklady koncepčně platí pro vytápění obecně, ale my zde v článku budeme uvádět především příklady elektrického vytápění, jelikož tím se nejvíce zabýváme.

Nástěnné klasické topení – tento koncept je nerozšířenější variantou ve všech různých typech nemovitostí. Klasickým zástupcem tohoto topení jsou nástěnné teplovodní radiátory a jako nejčastější zástupce elektrického vytápění to jsou přímotopy, respektive tzv. konvektory. Název konvektor pochází od slova konvekce = proudění, což znamená, že toto topení předává teplo do prostoru místnosti ohřevem teplého vzduchu, který proudí po místnosti. Což má své výhody ale i své nevýhody.

Mezi výhody klasických přímotopů patří levná pořizovací cena, jednoduchá konstrukce, možnost vysokého výkonu včetně termostatu v jednom tělese přímotopu (až 2500W) a rychlý náběh plného ohřevu vzduchu v řádu několika minut.

Mezi nevýhody patří samotné předávání tepla konvekcí = prouděním, kdy vzduch ohřátý topnou spirálou vychází z horních mřížek přímotopu a stoupá v místnosti vzhůru ke stropu a místnost je tak ohřívána shora dolů což má za následek tzv. efekt studených nohou kdy hlava a trup už je vystavena i vysoké pokojové teplotě ale u země je stále ještě chladněji viz obr. níže. 

Nástěnné a stropní infra topení – tento typ topení se vyskytuje pouze jako elektrická varianta topení a žádný radiátor na vodu tyto vlastnosti v pravém slova smyslu úplně nemá. Zjednodušeně řečeno jsou infrapanely speciálním druhem topidel, které vyzařují příjemné sálavé (tzv. infračervené) záření. Toto záření je přesně to příjemné zdravé záření, které vydává naše sluníčko nebo hořící oheň v krbu jen je toto teplo u infrapanelu vydáváno na základě elektrické energie.

POZOR! Sálavé infračervené záření NENÍ škodlivé ultrafialové záření. Sálavé teplo nemá žádný škodlivý účinek jako záření ultrafialové a jedná se o zcela jiný druh záření, které je pro nás přirozené právě tím, že jsme na něho zvyklí od slunce a ohně. Infračervené záření je na druhé straně spektra viditelného světla viz obrázek níže a má tak úplně jinou frekvenci a energii (nemá ionizující potenciál). Sálavé záření se dělí na několik oblastí a nízkoteplotní infrapanely Ecosun mají dlouhou vlnovou délku 7 - 8 μm a vysokoteplotní panely mají o něco kratší délku vln 4 - 5 μm. 

Výhodou sálavého tepla je že z povrchu infrapanelu vyzařuje téměř všemi směry (především v úhlu cca 120° z čelní plochy) a neohřívá vzduch, ale rovnou povrchy všech těles na které dopadá včetně pokožky či povrchu oblečení lidí. Největší intenzita je kolmo před panelem a do stran klesá.

Díky efektu ohřívání těles a nikoliv vzduchu můžeme nastavenou teplotu snížit o jeden až dva stupně celsia a budeme pociťovat stejný tepelný efekt jako při vytápění klasickými konvektory nebo radiátory které musí ale mít nastavenou teplotu o 1 až 2 °C vyšší aby dosáhli stejného efektu. Každé zvýšení nastavené teploty místnosti o 1°C nad 20°C ale zvyšuje spotřebu el. energie (náklady) cca o 6 %! Při nastavení pokojové teploty na 20°C u infratopení můžete proti klasickým konvektorům s nastavenou teplotou na 22°C ušetřit na nákladech za el. energii cca 12% se stejnou tepelnou pohodou.

Poměr vyzařování sálavého tepla je u nízkoteplotních panelů ecosun cca 75% a u vysokoteplotních panelů ecosun cca 90% zbytek tepla se vždy předá konvekcí od teplého povrchu infrapanelu. Díky sálavému záření dochází k rovnoměrnější distribuci tepla v místnosti, kde nedochází k proudění horkého vzduchu vzhůru ke stropu, držení chladného vzduchu u nohou. Teplotní rozdíl mezi hlavou a chodidly je tak zcela minimální viz obrázek níže což je mnohem více komfortní.

Infrapanely se dají kromě stěny umístit i na strop což např. u vodních radiátorů nebo elektrických přímotopů není prakticky možné. Umístěním infrapanelů na strop ještě o pár % stoupne jejich účinnost ve formě vyzařování infračerveného tepla na úkor přenosu tepla konvekcí který se i u infrapanelů v malé míře přirozeně vyskytuje. Umístěním na strop se rovněž získá výhoda toho, že se nemusíte omezovat s umísťováním nábytku nebo jiného vybavení domácnosti. Získáváte rovněž maximální efektivnost odstranění efektu studené podlahy jelikož infrapanely umístěné na stropě záři shora dolů a velké množství vyzářeného tepla dopadá na podlahu, která je tak ohřívána obdobně jako by byla vytápěna podlahovým topením.

Tento efekt se samozřejmě liší podle toho jaký typ panelů je použit, jak vysoko jsou umístěny, jaký je povrch podlahy atd.

Podlahové vytápění – je možné ve formě teplovodního ale rovněž ve formě elektrického podlahového vytápění, které může být realizováno formou topných kabelů, respektive topných rohoží nebo topných folií a to v závislosti na zvolené struktuře podlahy (výška souvrství, podlahová krytina atd.). Tento typ vytápění je velice oblíbený především u nových staveb kde je dobře provedená izolace podkladu aby se teplo neztrácelo do konstrukce podlahy ale bylo směřovánu do vnitřního prostoru. Oblibu si podlahové vytápění získalo samozřejmě díky efektu teplé podlahy kde teplá podlaha je velice příjemná pro dotyk chodidel a díky velké ploše podlahy a nízké topné teplotě je omezen  i efekt proudění teplého vzduchu a prachu v místnostech konvekcí.

I tento systém má své nevýhody a to například že případné poškození topného systému v podlaze je náročnější na opravu. Nicméně při správné instalaci je elektrický systém „téměř věčný“ jelikož neobsahuje žádnou elektroniku, neobsahuje žádné pohyblivé části, nemůže z něho uniknout voda jako z vodního okruhu atd. Poškození el. topných systémů v podlahách je vzácné a většinou je způsobeno fatální chybou již při instalaci nebo např. chybou uživatele který např. podlahu nějak vážně poškodí např. provrtáním atd.

Stropní vytápění – je obdobou podlahového topení a realizuje se například ve formě topných elektrických folií, které jsou uloženy ve stropu. Tento typ topení je funkční, ale není obecně moc známý a ani oblíbený jelikož u něho nedochází k tolik oblíbenému efektu teplé podlahy. Topné folie ve stropě nefungují jako sálavé infrapanely a nejedná se o sálavé vytápění v pravém slova smyslu, ačkoliv je to tak někdy prezentováno. Sálavé infračervené teplo, vydávají samozřejmě prakticky všechny předměty včetně nás lidí viz obrázek níže z pohledu termokamery. Nicméně pro intenzitu vydávaného sálavého tepla je důležitá technologie konstrukce topného prvku a hlavně jeho povrchová teplota a ta je u topných folií ve stropě velice nízká.

Fotogalerie z termokamery | Revize elektro‚ termokamera | kontrola  termokamerou, thermokamera

Tímto článkem jsme chtěli nastínit rozdělení topných systém a vysvětlit základní dělení a princip fungování. V druhém článku o elektrickém topení rozebereme více jednotlivé druhy topení, jelikož možností vytápění je více, každý systém má své výhody i nevýhody a zaslouží si více prostoru. Ve třetím článku se dostaneme k návrhu potřebného výkonu elektrického topení.

Zpět na výpis novinek